Moeiteloosheid

Moeiteloosheid…
Wat betekent dat? Zonder moeite, geen enkele inspanning, geen actie ondernemen, gaat als vanzelf, go with the flow? Nou niet helemaal zo eenvoudig. Zelf heb ik moeiteloosheid ervaren in volledige aanwezig zijn, ofwel puur bewustzijn. Ik onderschrijf dit met een mooie metafoor in het volgende schrijven van een Zen dichter*

Stilzittend
niets doend
komt de lente
en groeit het gras vanzelf

Geen enkele inspanning of zoekpoging is nodig; dus je mag loslaten, in overgave, zonder oordeel of het gevoel iets te moeten doen. In moeiteloosheid zit geen weerstand. De weg is vrij, de weg is mateloos van mij* zoals in de song van Ramses Shaffy, “zonder bagage kan ik weer lopen.”

Om de weg van moeiteloosheid te bewandelen is het overigens niet zo dat je passief bent, het klinkt bijna als een paradox maar je bent eigenlijk actief in het passief zijn, dat houdt in dat je in het niets doen, veel doet! Maar je geeft als het ware de regie uit handen. Niet het ego zelf, je IK staat aan het roer, maar dat van jou, een groter deel wat jou omvat. Hetgeen je zelf zou kunnen omschrijven als onderdeel van het grotere geheel, bron, energie of zelfs God.  

Willen wij niet allemaal een bepaalde regie houden over ons leven? Een controle willen hebben over hoe het moet verlopen. Vanuit onze conditionering weten wij heel goed te vertellen hoe wij de dingen zouden willen of iets moet gaan zoals het ‘hoort” te gaan.
In deze conditionering, wat niets anders is dan aangeleerd gedrag, veelal door anderen aan ons opgelegd, wat wij zelf zijn gaan geloven als een waarheid, ligt ook de beperking. Het houdt ons vast en ingesnoerd om een leven te leiden dat volgens bepaalde normen en waarden en moet verlopen en aan wetten en regels moet voldoen. Neem nu, het onderwerp liefde, er is al zoveel over geschreven en over te vertellen is er heel veel, maar juist in de liefde zou je kunnen onderzoeken hoe jij zelf vanuit een bepaalde rigide houding leeft. Vol van beperkende gedachten, geloofsovertuigingen, denkbeelden. Niet vrij, niet open, niet helder. Daardoor zie je ook niet helder waar het werkelijk om gaat. Moeiteloosheid brengen in je leven, dus ook in de liefde. Kortom in alles. Hoe doe je dat?

Hoe gehecht ben je aan bepaalde zaken, van gedachten, materie, mensen, werk, omgeving enzovoorts. Bij het hechten heb je meestal ook verwachtingen en bij het hebben van verwachtingen komt veelal teleurstelling. Er zijn obstakels in het proces. Want wij willen een bepaalde uitkomst van de situatie, die uiteraard ons het beste past. Dus moeiteloosheid, geen beren op je weg, de weg is vrij, geplaveid? Zou fijn zijn toch? Je leeft je leven, doet je ding, streeft je doelen na, je passies en er is geen enkel iets dat je in de weg zit. Is dat het dan?
Moeiteloosheid betekent dat je zonder moeite (effortless in engels) op weg bent, je ziet wat er is, je bent gefocused, je kent je doel, maar mag er ook van afwijken, je vaart mee op de stroom, je kunt wel sturen, maar weet ook wanneer je tegen de stroom in vaart, dus verander je van koers. Moeiteloos door het leven gaan, is niet passief, niet lui, nee, integendeel, hard werken zonder hard te werken! Overgave, acceptatie en dan nog net een stapje verder dan dat. Het leven brengt je wat je toekomt, zegt men wel eens. Dat is voor sommige mensen een onverteerbaar gegeven. Maar zit misschien niet helemaal ver van de waarheid af. Want in het leven zelf, kun je creëren, en vormgeven aan…. En als je dat doet, en de wet van de aantrekkingskracht weet, dan leer je ook wat je wel en niet aan het creëren bent, omdat het in de materiele wereld aan je getoond wordt. En daarin kun je ook weer bijsturen, van koers veranderen. Want het is zo mooi, dat je door middel hiervan je leven kunt manifesteren, het leven dat je wenst, je dromen, je doelen kunt verwezenlijken. En nog mooier is dat je dit kunt doen zonder moeite, gewoon meegaan, vertrouwen hebben.
In het alle dagelijkse kun je dit al oefenen, door een dag met volledige aandacht eens stil te staan bij het verloop van dingen en of je daar in weerstand zit of in moeiteloosheid.
Try it, you will be amazed!

copyright ZENART/Kunst

*Matsuo Basho (1644-1694)

Over Oreana

artist, inspirator, visionair

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.