Een wijze les

Er was eens een Perzische koning die het geheim van gelijkmoedigheid wilde leren kennen. Hij droeg zijn wijze mannen op hem één zinnetje te geven waarmee hij telkens weer rustig kon worden als hij overstuur was. Een soort van magische woorden die hem, in elke situatie, zouden kunnen helpen.
De wijsheren vergaderden lang, maar konden niets vinden dat altijd zou kloppen. Uiteindelijk vroegen ze een soefimysticus om hulp. De mysticus trok een ring van zijn vinger en gaf die mee voor de koning: onder een grote edelsteen van de ring stonden de magische woorden gegrift.
In een versie van het verhaal verbond de mysticus een voorwaarde aan het gebruik van de ring. De koning mocht pas kijken als hij geen enkele uitweg meer zag. De koning gehoorzaamde. Hij droeg de ring altijd, zonder te kijken naar de inscriptie. Alleen al de wetenschap dat er een heilige boodschap was die hem uit elke negatieve situatie kon helpen was een grote steun. Jarenlang regeerde hij in rust en vrede. Maar op een dag ging het mis. Zijn rijk werd aangevallen, hij moest vluchten, de vijand zat hem op de hielen, zijn paard struikelde en stierf. De koning moest rennen voor zijn leven en hij stond stil voor een diepe kloof…..
Op dat moment nam hij de ring van zijn vinger en las de magische woorden wat er in geschreven stond: “Ook dit gaat voorbij”…..   en dat maakte hem weer rustig.
Maar op een dag was hij juist uitzinnig van vreugde, er was iets heerlijks gebeurd. Min of meer per toeval, viel zijn oog op de tekst in de ring: “Ook dit gaat voorbij”, las hij.

*uit een sprookje / auteur onbekend

Wat betekent dit verhaal? Het is de kunst te relativeren. Dat je verdrietige én vreugdevolle momenten in je leven ervaart. Dat alles verandert, niets vaststaat en dat je besef hebt van het hier en nu, het moment zelf. Dat je zelf voor een groot deel invloed hebt op je gevoelens en emoties. Dat je op de juiste weg zit, waar je jezelf ook bevindt in je leven. Er is keuze, hoe om te gaan met situaties en te kiezen voor een positieve kijk op je leven. Immers, in iedere ervaring schuilt een geschenk. Ook al zie je dat niet op het moment dat je in een negatieve situatie zit. Daar komt dan weer vertrouwen om de hoek kijken. Hoe meer je leert ervaren te vertrouwen op een positieve uitkomst van welke situatie dan ook, hoe meer bewust je kunt kijken naar iedere levensles op je pad.
Namasté, 


copyright ZENART/Kunst

Over Oreana

artist, inspirator, visionair

Reacties zijn gesloten.