Relatie Jij en Jij

Een van de belangrijkste relaties die je kunt aangaan is de relatie, jij en jij. Met jezelf een relatie aangaan houdt in dat je allereerst leert om met jezelf door één deur te kunnen, jezelf lief te hebben, onvoorwaardelijk. In de praktijk kun je best relaties aangaan met mensen zonder dat je zo dat essentiële contact met jezelf ervaart maar de vorm en hoedanigheid van de relatie zal daar uiteraard door gevormd worden.
In iedere spiegel, de relatie die je hebt, zitten immers mooie ‘triggers’, verborgen aspecten die de ander jou voor ogen houdt. Het is altijd wel grappig om te zien hoe wij elkaar constant de schuld geven of met de vinger wijzen als er op zo een knop bij ons wordt gedrukt. Want de ander heeft het natuurlijk ‘gedaan’. En dient gecorrigeerd te worden. Ha! Heerlijk hoe wij deze over en weer scenario’s mooi in stand houden.

Voorbeeld: iemand zegt iets dat mij ‘raakt’. Alle registers op angst gebaseerde voorgaande ervaringen gaan open, alertheid ten top, associaties met….verleden ervaringen. Triggers. Is dat nu relevant? Ja, resonantie op eerder ervaren emotie, gevoel, vanuit het onbewuste is  meestal, soms bewust nog aanwezig. Is de angst reëel? Nee, want iets van toen hoeft nu niet zo te zijn. Dus, als, …..is niet reëel. Dit betekent dat er n negatieve emotie wordt getriggerd. Deze emotie geeft jou iets aan wat nog ergens verborgen is in jou. Voorafgegaan door misschien n gedachte, geloofsovertuiging. Nu komt t. Je hebt n deel in jou, drager van je oorspronkelijk deel, je ware zelf, essentie, bron of hoe je het ook noemt.

En wat direct in verbinding staat met je bron, “Source energy’’. Alles ligt daar opgeslagen wat je oorsprong is en wat je ooit hebt gecreëerd en verlangd maar wat nog niet helemaal rijp is om vruchtbaar te plukken, dus ligt dit potentieel te wachten tot het in juiste volgorde van tijd en ruimte, ofwel “Divine timing” naar buiten mag komen. Dat kunnen positieve en negatieve uitkomsten zijn. Als je dus in n negatieve emotie komt, door n trigger van iets of iemand anders en raak je uit balans dan was je verbinding met jij en jij niet optimaal aanwezig. Anders zou je niet uit evenwicht raken of zou het gedrag of opmerking je helemaal niets doen. Misschien zou je het niet eens opmerken.

Maar door constante herhalingen van patronen, verhalen, houden we ons vast aan de bijbehorende emoties en daaraan gekoppelde energie, negativiteit. Dus leven we wederom in het verleden. En creëren we meer van datgene dat we juist niet willen. Wat ligt opgeslagen in ons onbewuste. In je bron energie is dat positief, je kernwezen, je oorsprong, is pure liefde. Dat is wie je werkelijk bent. Kijk goed naar je woordkeus, je gedachten over jezelf en anderen. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor ons welzijn. Voor ons gedrag. Voor onze gevoelens. We kijken door onze eigen bril. Maar hoe helder zijn de glazen? En dan nog, ik kijk anders naar de wereld en mijzelf door mijn ogen, al dan niet helder of vertroebeld en jij door jouw ogen.

Als je eerlijk en vanuit openheid kunt kijken naar jezelf en je gedrag dan neem je verantwoordelijkheid daarvoor. Dan heb je ook geen last of irritaties op n ander, kan n ander jou ook niets aandoen.  Deze spiegel geeft jou mooi aan wat nog in je binnenste leeft, wat nog in balans mag komen. Als je zo leeft, creëer je alleen datgene wat in jouw leeft. Dat maakt vrij. En maakt ook de ander vrij. Want n ander beziet de dingen zoals hij of zij die ziet. En maakt daardoor ook andere keuzes. Wij hebben geen controle over het gedrag en keuzes die anderen maken.

Het verleden ligt ook in het hier en nu net als de toekomst maar ieder verhaal is gekoppeld uit een herinnering van het verleden dat betekent dat als jij in het hier en nu getriggerd wordt door een herinnering uit het verleden je de herinnering naar het hier en nu haalt en je in het verleden leeft en ook creëer je op dit moment de gedachte voor de toekomst ook als je die gedachten in het hier en nu hebt. Als je volledig in verbinding staat met je authenticiteit betekent dat daarin alles al ligt opgeslagen in positieve zin van wat jij naar buiten kunt brengen.
Dus in een relatie met een ander blijf je volledig in verbinding met wie jij bent, de ander mag volledig zijn wie hij/zij is, je hoeft niet alles met iemand te delen, je kunt zeker niet alles van één persoon verwachten, overigens kun je verwachtingen überhaupt loslaten. In een vrije uitwisseling te zijn vraagt helderheid, openheid, open communicatie, eerlijk en trouw zijn aan jezelf, en liefde voor jezelf (niet egoïstisch), eerst voor jezelf zorgen. Je kunt alleen vanuit een vrije ruimte in jezelf volledig in aandacht met een ander zijn. Dit komt erop neer dat de meest belangrijke relatie die je hebt, jij met jij is. Daaruit voort groeit een bijzondere relatie die je samen met anderen kunt aangaan. Zowel een liefdesrelatie als partner, maar dit geldt ook voor vriendschappen, collega’s, familiebanden. Kortom, alle relaties tot anderen kunnen veel waardevoller zijn mits je met jezelf een goede relatie hebt. Want in hoeverre heb jij een ander nodig om je goed te voelen, gelukkig te zijn? In welke mate ben je afhankelijk van een ander? Welke behoefte zou een ander voor jou moeten invullen? En waarin kun je jezelf meer aanreiken.

Oreana/ZENART/kunst  deze tekst mag worden gedeeld uitsluitend met bronvermelding van de auteur voor niet commerciële doeleinden

Over Oreana

artist, inspirator, visionair

Reacties zijn gesloten.