The (un)bearable Lightness of Being

The (un)bearable Lightness of Being, wat een prachtige titel voor een film, en ja, er is een film (1988). De titel is vertaald ‘de ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ maar ik heb zelf gekozen om van het ‘ondraaglijke’ bestaan een ‘draaglijke’ versie te schetsen en daar een essay over te schrijven.
De film, met een prachtige hoofdrol van Daniel Day- Lewis. Waarin het gaat over de ondraaglijke lichtheid van het bestaan, en de hoofdpersoon ietwat lichtzinnig door het leven gaat, in een tijd van onderdrukking.
Ik heb zelf gekozen voor een variant door het bestaansrecht enigszins ‘bearable’ ofwel draaglijk te noemen.
Dit zal voor een aantal van de lezers misschien niet in eerste instantie een mogelijke visie zijn op zijn/haar leven maar als wij verder kijken dan onze persoonlijkheid, waar overigens een groot deel van onze identificatie vandaan komt, dan zou je kunnen zien dat ons ‘being’, wezen wel degelijk een prachtige glans draagt. Gezien in het licht of in onze schaduw schijnt ons ‘lichtwezen’, wat wij in oorsprong zijn, immers door. Waar komt de inspiratie voor deze tekst dan nu vandaan? Wel nu, ik voel een behoefte te omschrijven hoe mooi het leven kan zijn, ondanks alle tegenslagen, valse start en onze ‘struggle of life’, waaronder het wel of niet ‘(h)erkennen van ons bestaansrecht. Dit laatste hebben wij allemaal min of meer overgedragen aan onze ouders die ons al dan niet in de wereld hebben verwelkomt met een warme of kille ontvangst. Wat uiteraard een zeer bepalend gegeven is van hoe jij je verder in deze wereld en maatschappij zult ontwikkelen. Je zou over bijzondere sterke kwaliteiten kunnen beschikken en je hebben ontplooit tot een krachtige persoon, vol zelfvertrouwen, of een persoon die nogal veel twijfels heeft en gebrek aan zelfvertrouwen de hoofdrol in jouw leven speelt, of een persoon die zich vanuit een liefdevolle omarming binnen het gezin, welkom heeft gevoeld. Maar dit zegt niets over de lessen en de mogelijke diepte- en hoogtepunten die wij allemaal op ons pad krijgen. En wat is daar dan eigenlijk ‘fout’ aan, of ‘mis’ mee? Of wat is de betekenis van wat je toekomt, of toevalt? Waarom geloven wij toch sterk dat ‘dingen ons overkomen’ en wat is dan de oorzaak of aanleiding, dat het ‘niet schijnt te lukken in het leven’?
Waarin wij ook veelal de verantwoordelijkheid plaatsen bij de buitenwereld of de ander. Dat wij daarmee onszelf buiten schot houden en geloven dat dingen buiten onze wil gebeuren. Maar lieve lezer, niets is minder waar.

Als ik jou vertel dat je zelf de creator/schepper bent van je eigen werkelijkheid dan is dat voor sommigen moeilijk te verteren. Want immers, wie is er dan verantwoordelijk voor al het leed op de wereld, dood, geweld, ziekte en verderf? Ja, er zijn mensen die ‘god’ daarvoor verantwoordelijk houden, (buiten jezelf dus, een grotere macht) maar het zou ook zomaar kunnen dat jij daar zelf de drager van bent. Of noem het ‘lot’, ‘karma’ of gewoon ‘pech’.
Als wij kijken naar de kracht van creatie, gedachtenkracht en zo meer van deze natuurwetten van aantrekking en onze schitterende heldere vermogens dan zou jij zelf dus je leven een hele andere wending kunnen geven. Een leven scheppen dat binnen de mogelijkheden die wij hebben als mens, toch een leven zou kunnen zijn van weldaad, voorspoed, overvloed, liefde en dus lichtheid. Maar dan zul je moeten afdalen in de diepten van je onderbewuste en moeten graven in je aangeleerde gedrag, patronen, en denkwijzen, waaronder (geloofs) overtuigingen die je als waarheid bent gaan aanvaarden. En zul je aan de bak moeten omdat in kaart te brengen. Hoe sta jij in jouw leven? Mag jij er van jezelf zijn? Geef jij jezelf ‘bestaansrecht’….maar ik durf je ook te vertellen dat het uiteindelijk ook wel weer heel ‘eenvoudig’ en ‘simpel’ is dit te veranderen, je kunt het ook op ieder moment doen. Je hebt keuze. Altijd!

Dit kun je opnieuw onder de loep leggen en eerlijk eens kijken naar wat echt is in jou en waar jouw eigen helderheid en waarheid zich bevindt. Spannende ontdekkingstocht nietwaar? Geeft ook niet, als je het niet meteen weet, je weerstand voelt of als je het niet met mij eens bent. Dat mag je voor jezelf gaan uitzoeken. Ik reik je alleen een andere blik aan om je te helpen verder te kijken dan ‘je neus lang is’… en waarin er een mogelijkheid bestaat dat je misschien wat lichter door het leven kunt gaan. Met minder bagage, meer authenticiteit. Durf en moed is daar voor nodig. Om dat roer om te gooien. Maar ik kan je zeggen dat het ook een schat aan mooie dingen in zich draagt. Een opnieuw ervaren en acceptatie van jezelf, je omgeving, de mensen om je heen. Minder pijn, minder leed. Meer liefde, vrijheid, lichtheid, verbinding. Durf jij echt het geschenk te zien in de pijnlijke ervaringen van jouw leven? Of is het zo zwaar dat je er onder gebukt gaat? Zouden wij het samen ietwat kunnen verlichten door er echt eerlijk en open naar te kijken, zou er dan ruimte komen. Waar je eigen kracht en mogelijkheden liggen? En misschien ervaar je dan meer lichtheid in je bestaan en maakt het je leven meer draaglijk.

Wil je dit verder uitdiepen dan nodig ik je uit een coaching sessie te doen, waarin wij hier samen naar kunnen kijken. Via het contactformulier kun je mij bereiken. Ik wens je lichtheid,

Oreana/ZENART/Kunst

Over Oreana

artist, inspirator, visionair

Reacties zijn gesloten.